Nu plogar jag även snö

Jag har ombetts att ploga snön i Berg, Bråtagärde och Gallagärde. Ni kan ringa mig om det finns behov att ploga hos er.

Jag slår med min nya slåtterkross

Idag använde jag min nya slåtterkross för första gången. Maskinen har jag köpt av Arne i Bråtagärde. Om han säger att det är en bra maskin, så är den bra. Verkligen fin, man kan även hydrauliskt ställa om mellan kör- och arbetsläge. Bara traktorn - 70 hästkrafter är nog det allra minsta som man måste ha. Fort gick det inte.

Den fina timotejvallen ska ge mycket hästhö, inte för näringsrikt men mycket att gnaga på. Behöver du ett lass, så slå mig en signal.

Gamla Flathultet sköts nu av fina kvigor

Igår körde jag tio fina kvigor hela vägen upp till nya naturreservatet "Klintamossen". En del av reservatet är gamla torpet Flathultet, som jag får sköta som efterträdare efter Edgar i Tornared. Flathultet ligger i ruiner nu, tyvärr, bara några rester av murar och gamla äppelträd finns kvar - och stora stenrösen och gärdsgårdar som visar hur folk har slitit där uppe i århundraden. Inte länge sedan var det bebodd: Vår granne gick till konfirmandundervisning med familjens son.

 

Kosläpp

Igår och idag var det största kosläpp vi hade någonsin i Berg och Bråtagärde: 80 fina Wapnö-kvigor hjälper oss nu att sköta markerna på de fyra gårdar och två naturreservat vi tar hand om.

Med hjälp av en spann med havrekross har vi börjat att bli vänner för denna betessäsong.

Vårbruk i Berg och Bråtagärde

Det är fortfarande rätt så kallt på nätterna men tillräcklikt torrt på marken. Vårbruket är på gång med full fart.

Jag har redan plöjt och sått en åker med havre, nu kör jag gödsel till två vallar som ska förnyas.

Mindre ...  

och större sten plockar jag bort.

Jag har en liten tallriksredskap som funker rätt så bra för att jämna till jorden.

Sen lägger jag ut handelsgösel, eftersom jag till sist vill ha eko-foder till mina framtida djur och värphöns får det bli Biofer. Med en testruta mäter jag spridningsbilden.

. Sen ska gödseln såklart harvas ner.

innan såmaskinen får göra sitt.

Lite tid är även kvar för att titta på påskliljorna i Margaretas trädgård,

mem sen tar jag Arnes gräsharv (faktiskt en omvänd hundrapinneharv) och kör över mina vallar. Det funker ganska bra för att planera marken där viltsvinen hade bökat.

 

 

Gård sökes!

Jag blir även jätteglad om någon vet en lada där jag kan lagra halm, hö, spannmål och parkera någon traktor och vagn. Är snälla och ring mig om ni själva eller kanske grannen vill hjälpa mig och arrendera ut, även om det bara är en del av ladan. Tel. 072-2668289. Tack!